Tradities om te koesteren

LSV Minerva Koetsdag almanak UB Leiden UniversiteitsbibliotheekElk jaar komt een delegatie van LSV Minerva de nieuwe almanak persoonlijk overhandigen aan de UB. Ze rijden voor met paard en koets en zijn zo prachtig gekleed dat we ons elk jaar weer vereerd voelen ze te ontvangen.

De UB bewaart alle almanakken (ook van andere studentenverenigingen), de verzameling van Minerva gaat terug tot 1815. Er zit alleen een ‘gat’ tijdens de 2e Wereldoorlog: die jaren zijn in √©√©n almanak verzameld in 1946. De almanakken zijn voor iedereen te raadplegen, ze kunnen opgevraagd worden via onze Catalogus. Ze worden nog regelmatig gebruikt voor onderzoek naar bijvoorbeeld het (Leidse) studentenleven of een persoon die hier gestudeerd heeft.

Op woensdag 14 december 2011 was weer zo’n Koetsdag. De delegatie werd ontvangen door Kurt De Belder,¬†Bibliothecaris van de Universiteit Leiden en Directeur van Universitaire Bibliotheken Leiden. Onder het genot van een glaasje wijn vertelde hij kort wat over nieuwe ontwikkelingen bij de bibliotheken: de verruimde openingsuren, de aankomende verbouwing van de eerste etage van de UB, waarom het zo moeilijk is om goede koffie aan te kunnen bieden in de UB… De Minervanen gaven inspirerende feedback. Daarna ging het gezelschap naar het Gesloten Magazijn om erop toe te zien dat de almanak goed bij de vorige edities geplaatst werd. Ze grepen hun kans om een paar eeuwenoude almanakken uit de stelling te halen en door te bladeren. Daarna was het tijd om weer verder te gaan naar de volgende relatie.

Bekijk een uitgebreide fotoreportage van het bezoek.

– De LSV Minerva almanakken in onze Catalogus
– Ontwikkelingen: openingstijden / verbouwing / koffie